Alumiinin hitsaaminen TIG-hitsausmenetelmällä

Alumiinin hitsaaminen TIG-hitsausmenetelmällä (Tungsten Inert Gas) vaatii erityisiä taitoja ja huolellisuutta, mutta se on mahdollista hyvällä harjoittelulla. Tässä on joitakin ohjeita alumiinin TIG-hitsaukseen.

Valmistele hitsattavat osat huolellisesti. Poista kaikki rasva, öljy, maali tai muut epäpuhtaudet hitsausalueelta. Puhdista alumiini esimerkiksi liuottimella, hiekkapuhaltimella, hiomalla tai rst-teräsharjalla.

Valitse sopiva TIG-hitsauslaite ja -lisäaine. Alumiinin TIG-hitsaukseen tarvitset TIG-hitsauskoneen, jossa on AC-virtalähde ja alumiiniin tarkoitettu lisäaine. Yleisimmin käytetty alumiinin TIG-hitsauslisäaine on 4043. Valitse sopiva suojakaasu. Alumiinin TIG-hitsaukseen käytetään yleensä argon-kaasua, joka suojaa hitsattavaa aluetta epäpuhtauksilta.

Aseta oikea hitsausteho ja kaasun virtausnopeus. Hitsausvirran voimakkuus ja kaasun virtausnopeus riippuvat hitsattavan alumiinin paksuudesta. Ohuemmat alumiinilevyt vaativat pienemmän hitsausvirran ja kaasun virtausnopeuden kuin paksummat levyt.

Hitsaa pienellä polttimen kallistuskulmalla. Alumiinin TIG-hitsauksessa poltin pidetään yleensä noin 10-15 asteen kulmassa hitsattavaan pintaan nähden.

Huolehdi hitsin laadusta. Alumiinin TIG-hitsauksessa on tärkeää, että hitsisula on tasainen ja että sulanut lisäaine sekoittuu hyvin hitsattavaan alumiiniin. Varmista myös, että hitsattava materiaali on puhdas ja vapaa epäpuhtauksista. Kun olet hitsannut alumiinin, anna sen jäähtyä hitaasti. Nopea jäähdytys voi aiheuttaa halkeamia hitsissä.

Nämä ovat joitakin perusohjeita alumiinin TIG-hitsaukseen. Muista kuitenkin, että TIG-hitsaus vaatii paljon harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Älä anna periksi, vaikka ensimmäiset yrityksesi eivät onnistuisi, vaan jatka harjoittelua ja pyri kehittämään taitojasi.